SEZONOWA KAWA: Colombia

Pośród górskich krajobrazów Andów znajduje się prawdziwa ziemia obiecana dla miłośników kawy – Kolumbia.Ta świeżo wypalona w naszej palarni kawa jednorodna wydobywa to co najlepsze z Antioquii, jednego z pierwszych i powszechnie cenionych regionów kawowych Kolumbii.

Kawy z Antioquii słyną z doskonałej jakości dzięki kombinacji dużej wysokości upraw, żyznych gleb, zróżnicowanego klimatu oraz doświadczenia wielu pokoleń plantatorów

Przewiń po więcej

Finca La Arboleda

Nasza kolumbijska kawa pochodzi z plantacji Finca La Arboleda, którego właścicielem jest Rigoberto Franco Arroyave, znany w okolicy jako "Rigo".

Pierwotnie 15-hektarowe gospodarstwo zostało nabyte przez matkę Rigo w latach 50. W tamtym czasie na farmie, poza uprawą kawy, zajmowano się także hodowlą bydła.

W 1978 roku Rigo przejął prowadzenie farmy i skupił się na jej rozwijaniu. Rozpoczął kupowanie ziem od swoich sąsiadów, dzięki czemu stworzył gospodarstwo, które jest dziś w kraju modelem zrównoważonego rozwoju.

PROFIL SMAKOWY:

Aromatyczna i delikatna, z nutami toffi, czarnej porzeczki i czerwonego jabłka.

wysokość moc
1500 - 1700m
n.p.m.

Kolumbia produkuje wiele kaw o różnych profilach smakowych. Ich charakterystyka uzależniona jest od tzw. „terroir”, czyli unikalnej kombinacji klimatu, ukształtowania terenu i gleby występującej w poszczególnych regionach kraju. Terroir wpływa na profil smakowy kawy poprzez oddziaływanie na warunki wzrostu krzewów kawowca, w tym temperaturę, wilgotność i składniki odżywcze gleby.

Na źródło naszej kolumbijskiej kawy wybraliśmy plantację w regionie Antioquia w Andach, aby zapewnić jej łagodny i zbalansowany profil smakowy.

CZYM JEST KAWA JEDNORODNA (SINGLE ORIGIN)?

W odróżnieniu od mieszanki, do której stworzenia można użyć wielu odmian ziaren z całego świata, kawa jednorodna to kawa z jednej wybranej uprawy z konkretnej plantacji, w danym regionie świata.

Sadzonki kawy są uprawiane i zbierane ręcznie, aby uzyskać określony smak. Rolnicy korzystając ze swojej niezrównanej wiedzy dbają o wzrost roślin, dzięki czemu możemy cieszyć się wyśmienitą filiżanki kawy z ziaren z różnych zakątków świata.

Use of Cookies