Historia kawy w Kolumbii
Zagłębiając się w historię kawy w Kolumbii odkrywamy fascynującą opowieść o wytrwałości i innowacji.
Kawa została sprowadzona do Kolumbii na początku XIX wieku i zaczęła być uprawiana w takich regionach jak Antioquia, Caldas i Risaralda. Jednak dopiero na przełomie XIX i XX wieku produkcja kawy, napędzana inicjatywami rządowymi i postępami w technologii uprawy, naprawdę się rozwinęła i naprała pędu.
Charakterystyczne logo „Café de Colombia” można spotkać na niektórych paczkach z kawą. Jest to kultowy symbol, który powstał dzięki Juanowi Valdezowi dla Krajowej Federacji Plantatorów Kawy w Kolumbii. Stowarzyszenie to zaczęło swoją działalność w latach 50. XX wieku, reprezentując kolumbijskich plantatorów kawy i ich zaangażowanie w doskonałość. Federacja nie tylko wprowadziła Kolumbię na kawową mapę świata, ale również podkreśliła znaczenie zrównoważonego rozwoju w branży.
Uprawa kawy w Kolumbii
Co sprawia, że Kolumbia jest tak doskonałym miejscem do uprawy kawy? Wynika to z połączenia kilku czynników, ale przede wszystkim z jej specyficznego położenia geograficznego, a także idealnego klimatu. Kolumbia leży blisko równika, dzięki czemu panuje w niej klimat tropikalny, natomiast miejsca położone wysoko nad poziomem morza charakteryzują się niższymi temperaturami, które uwielbiane są przez rośliny kawowca. Dodajmy do tego dużo deszczu, żyzne wulkaniczne gleby i odpowiednią wysokość, i mamy idealne warunki do uprawy kaw z gatunku Arabica, które słyną z doskonałej jakości i wyjątkowego profilu smakowego, charakteryzującego się nutami karmelu, czekolady, owoców i orzechów. Mają one również średnie body i łagodną kwasowość, co sprawia, że dzięki swojej specyfice dostarczają przyjemności wielu podniebieniom.
Skąd pochodzi nasza Single Origin z Kolumbii?
Antioquia: jedno z pierwszych i najlepiej rozwiniętych regionów kawowych Kolumbii. Spośród różnych regionów kawowych Andów, Antioquia wyróżnia się swoją unikalną różnorodnością kaw. Położona jest w sercu pasa kawowego Kolumbii i dzięki temu może poszczycić się zróżnicowanymi mikroklimatami i dużą rozpiętością wysokości na których znajdują się plantacje. To przekłada się na obfitość profili smakowych dostępnych w ziarnach kaw z tego regionu.
Wymagający proces ręcznego zbierania tylko dojrzałych owoców kawowca, a następnie staranne sortowanie i przetwarzanie, zapewnia, że każde ziarno spełnia najwyższe standardy doskonałości. Dodatkowo, nacisk na praktyki zrównoważonego rolnictwa, w połączeniu z wykorzystaniem ekologicznych metod obróbki ziaren, prezentuje olbrzymie zaangażowanie Kolumbii w ochronę środowiska i zrównoważony rozwój.
A więc, gdy delektujesz się filiżanką kolumbijskiej kawy, to nie tylko pijesz napar z wysokiej jakości ziaren, ale również zanurzasz się w wielowiekowej tradycji pasji i oddania.
Od idealnych warunków uprawy, po bogatą historię i znakomite smaki - kolumbijska kawa to świadectwo niezrównanego rzemiosła i miłości do ziarna.