Jaka jest ró żnica między espresso a kawą przelewową?
Mówiąc o espresso oraz kawie przelewowej powinniśmy wiedzieć, że obie te kawy przygotowywane są w różny sposób. Kombinacja odpowiedniej grubości mielenia ziaren, różnej ilości wody użytej do uzyskania naparu oraz długości czasu, w którym woda ma kontakt ze zmielonymi ziarnami powoduje, że pijąc obie te kawy doznajemy odmiennych doświadczeń smakowych.

Espresso: uniwersalne i intensywne
Aby zaparzyć espresso należy przez kolbę z drobno zmieloną kawą przesączyć bardzo gorącą, ale niewrzącą wodę pod ciśnieniem około 9 barów. Tak dużego ciśnienia nie osiągnie się ludzkimi rękami.
Ciśnienie sprawia, że woda szybko wydobywa z kawy cukry, oleje i związki aromatyczne. Finalnie, po zaparzeniu otrzymujemy intensywny i aromatyczny napar, w postaci espresso.
Dzięki dużej koncentracji walorów smakowych, espresso i jego zastosowanie jest wszechstronne. Doskonale smakuje samo, ale można je także łączyć z innymi składnikami, na przykład z mlekiem, tworząc tysiące kaw i napojów, a wśród nich Cortado, Espresso Macchiato, Americana czy Latte.
Jak smakuje espresso?
Z założenia espresso powinno być wyraziste, ale też zbalansowane w smaku. Wyobraź sobie, że bierzesz kubek pełen kawy i kondensujesz go do 50-55 ml. Smaki stają się bardziej intensywne, ale nadal pozostają ze sobą w harmonii.
W dobrze zaparzonym espresso wyczujemy subtelną słodycz, połączoną
z łagodną i przyjemną kwasowością, a podczas jego picia powinniśmy czuć wyraźnie wyczuwalną na języku konsystencję.
Napar wieńczy na górze kremowa pianka w kolorze orzecha laskowego.
Kawa przelewowa: delikatna i smaczna
Kawa przelewowa powstaje poprzez przelanie przez zmielone ziarna kawy gorącej, ale znowu – niewrzącej, wody (żadna kawa nie lubi temperatury
100 C). Następnie, pod wpływem grawitacji woda przepływa przez grubo zmielone ziarna uwalniając proces ekstrakcji składników smakowych z ziaren.
Tak powstały napar trafia bezpośrednio do filiżanki lub szklanego naczynia pod spodem.
Przez brak mechanicznego ciśnienia, które mogłoby przyśpieszyć proces ekstrakcji, potrzeba więcej czasu i wody na zaparzenie bogatej, zbalansowanej w smaku filiżanki kawy. Efektem końcowym jest filiżanka pełna delikatnej, przyjemnej kawy zaparzona w trzy do pięciu minut.
Kawę przelewową można przygotować w jednym z tych urządzeń:
Ekspres przelewowy – parzy aż 10 filiżanek w ciągu kilku minut; zasilany elektrycznie
Dripper – parzy tylko 1-3 filiżanek na raz; wymaga ręcznego nalewania wody
Jak smakuje kawa przelewowa?
Kawa przelewowa może posiadać tak samo złożone i fascynujące smaki jak espresso, o ile nie bardziej. Przy tej metodzie parzenia, ma ona dłuższy kontakt z większą ilością wody, co sprawia, że napar nie jest aż tak skoncentrowany,
w efekcie delikatniejszy w smaku niż espresso. Dzięki temu w filiżance kawy przelewowej możemy łatwiej odkryć ukryte niesamowite smaki i aromaty.