RÓŻNICA MIĘDZY CORTADO, FLAT WHITE I MACCHIATO
Łatwiej będzie Ci zdecydować, którą kawę preferujesz, gdy poznasz różnice między cortado, macchiato i flat white.

Jeżeli szukasz kawy, która ma więcej mleka niż macchiato, ale jest bardziej intensywna w smaku i aromacie od flat white – szukasz cortado.
Dla nas cortado plasuje się pomiędzy macchiato a flat white. Jest intensywne, ale z mocno wyczuwalnymi słodkimi nutami kawy.
Cortado posiada podobne walory smakowe co flat white, ale jest podawane w mniejszej, bo 130 ml filiżance.
CORTADO: BALANS
Nazwa „Cortado” pochodzi od hiszpańskiego słowa “przecięty”. Gdy kawa jest już przygotowana, widać jak jedwabiste mleko przecina ciemne espresso, a po połączeniu na wierzchu kawy pojawia się pół centymetrowa mikro pianka – niesamowity widok.
Jednym z powodów, dla których cortado smakuje tak, jak smakuje, jest technika pienienia mleka, którą używamy do jego przygotowania.
Mleko do cortado pienimy techniką flat white – dzięki temu jest aksamitne i ma mniej piany. Otóż, tak przygotowane mleko zmniejsza kwasowość kawy jednocześnie wzmacniając jej słodkie nuty.
Cortado charakteryzuje doskonały balans smakowy, to znaczy, że kwasowości naszej mieszanki Classico Blend idealnie współgra ze słodyczą mleka.
FLAT WHITE: SŁODYCZ
Flat white podajemy w filiżance o pojemności 220 ml, jest to nasze espresso special, aksamitne mleko i 0,5 cm mikro pianka.
Przez swój rozmiar, w kawie flat white aromat espresso jest nieco mniej wyczuwalne niż w cortado.
MACCHIATO: INTENSYWNOŚĆ
Macchiato, czyli espresso z odrobiną mleka i pianki. Mniej intensywne w smaku niż espresso, bo łagodnie przełamane delikatnym mlekiem.
Charakterystyczne nuty karmelu, migdałów i czekolady są w nim bardziej wyczuwalne niż w poprzednich dwóch kawach.