Najlepsze wskazówki dotycz?ce parzenia kawy w domu
Przygotowuj?c kaw? w domu warto pami?ta? o kilku cennych zasadach, które pomog? zaparzy? aromatyczn? kaw?. Oto nasze wskazówki
Czy parzysz kaw? w?a?ciwie?
Czy wiesz, która metoda parzenia kawy w domu jest najlepsza dla Ciebie? Je?li nie jeste? pewny, to w naszym przewodniku znajdziesz podpowiedzi jak przygotowa? doskona?? kaw? przelewow?, espresso, szybk? kaw? na wynos albo tak? do delektowania si? w niedzielne przedpo?udnie.
Palenie kawy: W czym tkwi? ró?nice?
Przy wyborze stopnia palenia kawy kieruj si? nie tylko swoimi preferencjami, ale tak?e metod? parzenia kawy, któr? chcesz stosowa?. Je?eli nie jeste? pewien czym ró?ni si? kawa jasno palona od ciemno palonej, nasz przewodnik Jak pali si? kaw? poka?e Ci ró?nice. Do ekspresów ci?nieniowych najlepsza jest kawa ?rednio lub ciemno palona, która daje bogaty aromat i body. Jasno palona kawa ?wietnie sprawdza si? w metodach przelewowych daj?c ?wie?szy, bardziej pobudzaj?cy napar. Co przez to rozumiemy? Ja?niejsze palenie pozwala zachowa? cechy charakterystyczne kawy jednorodnej my?l ?wie?y, cytrusowy i aromat pra?onych orzechów. Z drugiej strony ciemne palenie daje nuty korzenne i posmak gorzkiej czekolady. ?rednio palona kawa natomiast ??czy w sobie wszystkie te nuty znajdziesz w niej owoce, orzecha, pieczony chleba. Wybór nale?y do Ciebie.
Czy woda ma znaczenie?
Je?eli zastanawia?e? si? kiedykolwiek czy woda ma wp?yw na smak kawy, odpowied? brzmi tak. Dlatego, do parzenia kawy polecamy stosowa? wod? filtrowan?. My tak robimy. Wszystkie nasze ekspresy maj? wbudowane filtry do wody. Dzi?ki nim mamy pewno??, ?e smak i balans naszej kawy nie b?dzie zak?ócony przez minera?y, które znajduj? si? w twardej wodzie miejskiej.
?wie?o mielona kawa
Odpowiednio dobrany poziom mielenia kawy do metody parzenia mo?e mie? olbrzymi wp?yw na smak kawy. Znajdziesz tutaj kilka porad na co zwróci? uwag? wybieraj?c stopie? mielenia. Potrzebujesz szybkiej podpowiedzi? Je?eli masz kaw? w ziarnach, jednorazowo zmiel jej tylko tyle, ile potrzebujesz. Polecamy zawsze parzy? ?wie?o mielon? kaw?. Dlaczego? Dowiesz si? w naszym przewodniku o ?wie?o mielonej kawie.
Jakie s? najlepsze proporcje kawy do wody?
Nasze espresso special parzymy z 15g kawy na ka?de 80 ml wody. Sugerujemy przygotowa? 16-18 g kawy do zaparzenia jednej fili?anki kawy metodami przelewowymi. Je?eli chcesz zaparzy? kaw? dla znajomych lub rodziny, przygotuj ok. 50g kawy na litr wody, a otrzymasz najlepsze proporcje i balans smakowy.
Mleko ma znaczenie
Potrzeba czasu i cierpliwo?ci, aby nauczy? si? perfekcyjnie spienia? mleko. W filmiku Mleko ma znaczenie zobaczysz jak spieni? mleko odpowiednie do latte, cappuccino czy flat white. Nie wiesz jak dobra? proporcje? Nasz szybki przewodnik powy?ej jest dobrym punktem odniesienia. Nie zapomnij wyczy?ci? dyszy po ka?dym pienieniu mleka.
Jak przechowywa? kaw??
Przechowuj swoj? kaw? w szczelnym pojemniku w ch?odnym i suchym miejscu. ?wiat?o, wilgo?, ciep?o i powietrze to z?e wie?ci dla Twojej kawy, wi?c unikaj przechowywania jej w lodówce czy zamra?arce. Zalecamy równie? kupowanie kawy w ma?ych ilo?ciach, aby nie czeka?a za d?ugo by si? ni? cieszy?. Ale kto z nas oprze si? kawie zbyt d?ugo? Przechowywanie kawy do dwóch tygodni po otworzeniu jest w porz?dku, je?eli zastosujesz si? do naszych instrukcji powy?ej.