Czym jest espresso?

Espresso to ciemny, skondensowany napój przygotowywany pod ogromnym ciśnieniem wody przez specjalnie skonstruowane i bardzo precyzyjne maszyny.

W porównaniu do kawy parzonej bez ciśnienia (np. metodami typu Chemex czy Drip) napój zaparzony przez ekspres ciśnieniowy jest znacznie „krótszy”, ciemniejszy i intensywniejszy. Tak otrzymana kawa może być podana jako espresso lub wydłużona spienionym mlekiem,
a czasem gorącą wodą.

Tak przygotowywane kawy tworzą większość napojów, które znajdziecie w naszym menu – od ukochanego przez was latte do aromatycznego flat white.
W skrócie, espresso jest bardzo popularne, bardzo ważne i bardzo – bardzo „krótkie”.

Przygotowanie doskonałego espresso

Choć nie istnieje jedna definicja czy idealna receptura na espresso, wyróżnia się kilka elementów, które wypływają na jego jakość: filtrowana woda (dzięki niej z kawy wydobywane są najlepsze aromaty), jej odpowiednia temperatura i właściwe ciśnienie.

Każdy element ma ogromny wpływ na smak i jakość espresso – nawet PH wody. Dlatego otrzymanie dobrego espresso wymaga sporej praktyki, przeszkolenia i determinacji ze strony baristy.

Gdy wszystkie właściwe parametry są zachowane, przygotowane espresso jest mocne, aromatyczne i zakończone gęstą crema. Zwykle espresso przelewa się przez kolbę ekspresu bezpośrednio
do rozgrzanej filiżanki lub “demitasse” (malutkiej filiżanki przeznaczonej specjalnie do espresso).

Charakterystyka dobrego espresso

Dobre espresso zależy od wielu składników i czynników. Produkt końcowy powinien mieć intensywny aromat, dobry balans kwasowości
i słodyczy współgrający z charakterystycznym dla espresso posmakiem gorzkiej czekolady.

Ale jak rozpoznać dobre espresso? Wystarczy spojrzeć na jego gęstą, orzechowo-brązową powierzchnię, zwaną crema. Ta jedwabista, złota emulsja to naturalne olejki, które wydobywają się w procesie parzenia kawy pod dużym ciśnieniem ekspresu do kawy. To wizytówka dobrego espresso i coś, co odróżnia ten napój od kaw przygotowanych innymi metodami parzenia.

You may also like

Jeden kawałek, dwie pieczątki

Cieszy nas niezmiernie, że tak chętnie smakujecie naszych nowości. Chcąc Wam za to podziękować startujemy z nową akcją: JEDEN KAWAŁEK, DWIE PIECZĄTKI. Odwiedźcie naszą kawiarnię między 8 a 21 maja, zapłaćcie za zakup dowolnego ciasta naszą aplikacją mobilną Green Caffe Nero, a otrzymacie dwie dodatkowe pieczątki na swoją elektroniczną kartę...

RÓŻNICA MIĘDZY CORTADO, FLAT WHITE I MACCHIATO

Łatwiej będzie Ci zdecydować, którą kawę preferujesz, gdy poznasz różnice między cortado, macchiato i flat white.

Festiwal Kawy | Fundacja Nero

W tym tygodniu przekażemy 10% ze sprzedaży każdej kawy Cortado na wsparcie projektu edukacyjnego prowadzonego przez Fundację Nero w Nikaragui.