Czym jest espresso?
Espresso to ciemny, skondensowany napój przygotowywany pod ogromnym ciśnieniem wody przez specjalnie skonstruowane i bardzo precyzyjne maszyny.

W porównaniu do kawy parzonej bez ciśnienia (np. metodami typu Chemex czy Drip) napój zaparzony przez ekspres ciśnieniowy jest znacznie „krótszy”, ciemniejszy i intensywniejszy. Tak otrzymana kawa może być podana jako espresso lub wydłużona spienionym mlekiem,
a czasem gorącą wodą.
Tak przygotowywane kawy tworzą większość napojów, które znajdziecie w naszym menu – od ukochanego przez was latte do aromatycznego flat white.
W skrócie, espresso jest bardzo popularne, bardzo ważne i bardzo – bardzo „krótkie”.
Przygotowanie doskonałego espresso
Choć nie istnieje jedna definicja czy idealna receptura na espresso, wyróżnia się kilka elementów, które wypływają na jego jakość: filtrowana woda (dzięki niej z kawy wydobywane są najlepsze aromaty), jej odpowiednia temperatura i właściwe ciśnienie.
Każdy element ma ogromny wpływ na smak i jakość espresso – nawet PH wody. Dlatego otrzymanie dobrego espresso wymaga sporej praktyki, przeszkolenia i determinacji ze strony baristy.
Gdy wszystkie właściwe parametry są zachowane, przygotowane espresso jest mocne, aromatyczne i zakończone gęstą crema. Zwykle espresso przelewa się przez kolbę ekspresu bezpośrednio
do rozgrzanej filiżanki lub “demitasse” (malutkiej filiżanki przeznaczonej specjalnie do espresso).
Charakterystyka dobrego espresso
Dobre espresso zależy od wielu składników i czynników. Produkt końcowy powinien mieć intensywny aromat, dobry balans kwasowości
i słodyczy współgrający z charakterystycznym dla espresso posmakiem gorzkiej czekolady.
Ale jak rozpoznać dobre espresso? Wystarczy spojrzeć na jego gęstą, orzechowo-brązową powierzchnię, zwaną crema. Ta jedwabista, złota emulsja to naturalne olejki, które wydobywają się w procesie parzenia kawy pod dużym ciśnieniem ekspresu do kawy. To wizytówka dobrego espresso i coś, co odróżnia ten napój od kaw przygotowanych innymi metodami parzenia.