7 rzeczy, których nie wiedzieliście o espresso
Jest zapewne częścią Waszego codziennego życia, ale ile tak naprawdę wiecie o espresso? Oto kilka mniej znanych faktów, na temat tego napoju o małym rozmiarze, ale wielkiej mocy.
Kawa ma nawet 1200 ró?nych smaków i aromatów, które wp?ywaj? na jej charakter.
Crema, to charakterystyczna pianka w kolorze orzechowym pojawiaj?ca si? na espresso tu? po zaparzeniu. To w?a?nie crema odró?nia espresso od wszystkich innych kaw.
PH wody, któr? wykorzystujemy w procesie parzenia espresso ma du?y wp?yw na jego smak. Je?li zawarto?? minera?ów jest zbyt wysoka lub woda jest twarda, ekstrakcja nie przebiega prawid?owo a espresso w smaku b?dzie p?askie.
Intensywne espresso wcale nie ?wiadczy o du?ej zawarto?ci kofeiny. Ze wzgl?du na d?u?szy czas ekstrakcji i kontaktu w wod?, kawa przelewowa ma prawdopodobnie wi?cej kofeiny ni? espresso. Kofeina jest rozpuszczalna w wodzie, wi?c im d?u?szy jest kontakt kawy z wod?, tym wi?ksza jest zawarto?? kofeiny w kawie.
Podstaw? doskona?ego espresso jest zasada 4M. Makinazione (m?ynek); miscela (mieszanka); macchina (maszyna); mano (barista).
Na dobrze przygotowanym espresso crema nie rozwarstwia si? pod wp?ywem ?y?eczki.
Espresso w 90% sk?ada si? z wody. Je?li my?lisz, ?e to du?o, to dla porównania kawa filtrowana zawiera 98,5% wody. Espresso wi?c ma 6 razy wi?cej rozpuszczalnych sk?adników, st?d charakterystycznie posmak w ustach po jego wypiciu.