Cold Brew
Cold brew W Domu
Zimne parzenie, tak zwane cold brew, jest wolnym procesem dającym wyrafinowaną w smaku kawę. Być może jest to również proces,
w którym droga od ziarna do napoju jest najkrótsza – ziarna są zanurzane w zimnej wodzie i tak pozostawione na kilkanaście godzin,
a następnie dokładnie odsączane. Jednak doskonały zimny napar zależy od trzech podstawowych czynników: odpowiedniej proporcji wody do kawy, grubości mielenia ziarna i w końcu od czasu leżakowania kawy (niektórzy bariści uważają, że cold brew należy przed odsączeniem pozostawić w wodzie na całe 24 godziny). Ten proces tworzy subtelnie słodki napój o niskiej kwasowości. Być może cold brew nie należy do najbardziej skomplikowanych metod parzenia, ale efekt takiego parzenia jest zdecydowanie nie zwyczajny.
Cold brew W Domu
Zimne parzenie, tak zwane cold brew, jest wolnym procesem dającym wyrafinowaną w smaku kawę. Być może jest to również proces,
w którym droga od ziarna do napoju jest najkrótsza – ziarna są zanurzane w zimnej wodzie i tak pozostawione na kilkanaście godzin,
a następnie dokładnie odsączane. Jednak doskonały zimny napar zależy od trzech podstawowych czynników: odpowiedniej proporcji wody do kawy, grubości mielenia ziarna i w końcu od czasu leżakowania kawy (niektórzy bariści uważają, że cold brew należy przed odsączeniem pozostawić w wodzie na całe 24 godziny). Ten proces tworzy subtelnie słodki napój o niskiej kwasowości. Być może cold brew nie należy do najbardziej skomplikowanych metod parzenia, ale efekt takiego parzenia jest zdecydowanie nie zwyczajny.