NASZE JEDZENIE

Czysta etykieta to podstawa

Wierzymy, że w jedzeniu powinny być podstawowe rzeczy i naturalne smaki, a nie miliony dodatków. Bez konserwantów, polepszaczy i wzmacniaczy smaku. Czyli czysto i zdrowo, żeby smak nie uciekł. Zbyt dużo dodatków spłaszczy wyjątkowy smak naturalnych składników, a przecież nie na tym nam zależy. Potrzeba czasu i wysiłku, aby przygotować jedzenie zgodnie z naszą wizją, ale wierzymy, że jest tego warte.

Liczy się nie tylko zdrowy, dobry składnik, ale co równie ważne, dostawca podzielający nasze podejście do jedzenia. Nasz Szef Kuchni Wojtek Klimczak zjeździł całą Polskę, i nie tylko, w poszukiwaniu niewielkich, lokalnych producentów. Zajęło mu trochę czasu, by znaleźć dostawców, którzy nie tylko odpowiadają naszym potrzebom i wizji, ale także będą mogli dostarczyć nam produkt najwyższej jakości. Sprawdzony i bezpieczny.

Przejrzyj menu

Czysta etykieta to podstawa

Wierzymy, że w jedzeniu powinny być podstawowe rzeczy i naturalne smaki, a nie miliony dodatków. Bez konserwantów, polepszaczy i wzmacniaczy smaku. Czyli czysto i zdrowo, żeby smak nie uciekł. Zbyt dużo dodatków spłaszczy wyjątkowy smak naturalnych składników, a przecież nie na tym nam zależy. Potrzeba czasu i wysiłku, aby przygotować jedzenie zgodnie z naszą wizją, ale wierzymy, że jest tego warte.

Czysta etykieta to podstawa mob 2

Liczy się nie tylko zdrowy, dobry składnik, ale co równie ważne, dostawca podzielający nasze podejście do jedzenia. Nasz Szef Kuchni Wojtek Klimczak zjeździł całą Polskę, i nie tylko, w poszukiwaniu niewielkich, lokalnych producentów. Zajęło mu trochę czasu, by znaleźć dostawców, którzy nie tylko odpowiadają naszym potrzebom i wizji, ale także będą mogli dostarczyć nam produkt najwyższej jakości. Sprawdzony i bezpieczny.

Przejrzyj menu

Smaki tworzą ludzie

Tak też było z jednym ze składników naszych bagietek. I choć w Korycinie wielu dostawców szczyci się tym, że mogą nazywać swój ser właśnie Korycińskim, to tylko jedna, mała rodzinna firma ujęła nas swoim podejściem. Ręcznie przygotowują i czuwają nad jakością sera na każdym etapie jego dojrzewania. Ten ser, który u nich zakupujemy leżakuje maksymalnie do 2-3 tygodni i praktycznie nie wykorzystuje się w nim przypraw. Naturalny i zdrowy. Jesteśmy dumni nazywając Anię i Tomka, którzy go dla nas przygotowują, członkami naszej rodziny.

Wszystko robimy od podstaw

Cała logistyka naszych działań opiera się na pracy w kuchni, zarówno na zapleczach naszych kawiarni, ale przede wszystkim w naszej cukiernio-piekarni, gdzie dostarczane są składniki. Tutaj przyjeżdżają sery, dodatki, warzywa i mięsa. Tu są marynowane, gotowane, przyprawiane i pakowane. Tniemy je sami w plasterki po wychłodzeniu, nie ma mowy o tym, by cokolwiek, co od nas wychodzi choć odrobinę przypominało paczkowane jedzenie.

Dostawy wyjeżdżają od nas już około 5 rano, by dotrzeć do kawiarni zanim pojawią się pierwsi klienci. W naszej manufakturze wyrabiany ręcznie setki potraw. Wszystko musi być świeże, inaczej nie miałoby to sensu. I tak codziennie, 7 dni w tygodniu, świątek, piątek…

Nasze pieczywo

Pieczywo to nasze espresso i trudno się z tym nie zgodzić. Jest podstawowym elementem, który pozwala na budowanie całej potrawy. Wypiekane jest na bazie zakwasu levain. Zakwas nadaje pieczywu charakterystycznych pęknięć i sprawia, że ma chrupiącą skórkę. I co dla nas najważniejsze, przy wypieku nie korzysta się z żadnych stabilizatorów czy konserwantów.