RÓŻNICA MIĘDZY CORTADO, FLAT WHITE I MACCHIATO

Łatwiej będzie Ci zdecydować, którą kawę preferujesz, gdy poznasz różnice między cortado, macchiato i flat white.

Cortado, Flat White and Macchiato

RÓŻNICA MIĘDZY CORTADO, FLAT WHITE I MACCHIATO

Łatwiej będzie Ci zdecydować, którą kawę preferujesz, gdy poznasz różnice między cortado, macchiato i flat white.

Jeżeli szukasz kawy, która ma więcej mleka niż macchiato, ale jest bardziej intensywna w smaku i aromacie od flat white – szukasz cortado.

Dla nas cortado plasuje się pomiędzy macchiato a flat white. Jest intensywne, ale z mocno wyczuwalnymi słodkimi nutami kawy.

Cortado posiada podobne walory smakowe co flat white, ale jest podawane w mniejszej, bo 130 ml filiżance.

CORTADO: BALANS

Nazwa „Cortado” pochodzi od hiszpańskiego słowa “przecięty”. Gdy kawa jest już przygotowana, widać jak jedwabiste mleko przecina ciemne espresso, a po połączeniu na wierzchu kawy pojawia się pół centymetrowa mikro pianka – niesamowity widok.

Jednym z powodów, dla których cortado smakuje tak, jak smakuje, jest technika pienienia mleka, którą używamy do jego przygotowania.

Mleko do cortado pienimy techniką flat white – dzięki temu jest aksamitne i ma mniej piany. Otóż, tak przygotowane mleko zmniejsza kwasowość kawy jednocześnie wzmacniając jej słodkie nuty.

Cortado charakteryzuje doskonały balans smakowy, to znaczy, że kwasowości naszej mieszanki Classico Blend idealnie współgra ze słodyczą mleka.

FLAT WHITE: SŁODYCZ

Flat white podajemy w filiżance o pojemności 220 ml, jest to nasze espresso special, aksamitne mleko i 0,5 cm mikro pianka.

Przez swój rozmiar, w kawie flat white aromat espresso jest nieco mniej wyczuwalne niż w cortado.

MACCHIATO: INTENSYWNOŚĆ

Macchiato, czyli espresso z odrobiną mleka i pianki. Mniej intensywne w smaku niż espresso, bo łagodnie przełamane delikatnym mlekiem.

Charakterystyczne nuty karmelu, migdałów i czekolady są w nim bardziej wyczuwalne niż w poprzednich dwóch kawach.

W przyszłym

CZEKOLADOWO-KAWOWA ROLADA BEZOWA

Nasza czekoladowo-kawowa rolada bezowa jest naszym świątecznym faworytem, w którym głęboki smak czekolady łączy się z aksamitną kawową nutą. Czas przygotowania: ok.1 godziny Czas pieczenia: ok. 30 minut Czas chłodzenia: 3 godziny Liczba porcji: 8-10 Składniki: Olej słonecznikowy 6 białek 330g cukru brązowego 2 łyżki stołowe mąki 60g migdałów 1 łyżka stołowa wystudzonego espresso zrobionego z naszej kawy Classico … Kontynuuj czytanie "CZEKOLADOWO-KAWOWA ROLADA BEZOWA"

KAWOWE BROWNIE Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Przedstawiamy nasz przepis na kawowe brownie z białą czekoladą. Czas przygotowania: ok. 20 minut Czas pieczenia: 15 minut Liczba porcji: 9 Składniki: 240g gorzkiej czekolady (minimum 70% kakao) 100g masła bez soli 1 łyżka stołowa świeżo przygotowanego espresso z wykorzystaniem nasze kawy w paczce Classico Orginal Blend mielonej do espresso lub bezkofeinowej Classico Original Blend … Kontynuuj czytanie "KAWOWE BROWNIE Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ"