KAWOWE BROWNIE Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Przedstawiamy nasz przepis na kawowe brownie z białą czekoladą.

KAWOWE BROWNIE Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Przedstawiamy nasz przepis na kawowe brownie z białą czekoladą.

Czas przygotowania: ok. 20 minut

Czas pieczenia: 15 minut

Liczba porcji: 9

Składniki:

  • 240g gorzkiej czekolady (minimum 70% kakao)
  • 100g masła bez soli
  • 1 łyżka stołowa świeżo przygotowanego espresso z wykorzystaniem nasze kawy w paczce Classico Orginal Blend mielonej do espresso lub bezkofeinowej Classico Original Blend
  • 3 łyżki wrzątku
  • 3 jajka
  • 135g cukru brązowego
  • 55g mąki
  • 70g posiekanej białej czekolady (można użyć wiórków czekoladowych)
  • Kakao do posypania

Będziesz potrzebować:

  • Żaroodpornej miski
  • Rondla
  • Trzepaczki
  • Duża łyżka do mieszania masy, np. drewniana
  • Łyżki stołowej
  • Blachy do pieczenia
  • Sitko

Krok 1:

Do żaroodpornej miski wrzuć czekoladę i masło i mieszaj nad gotującą się w rondlu wodą. Nie pozwól aby spód miski dotykał do wody. Mieszaj aż masa zgęstnieje, następnie odstaw do ostygnięcia.

Krok 2:

Zrób kawę i odstaw do ostygnięcia.

Krok 3:

W misce wymieszaj jajka i cukier do uzyskania gładkiej kremowej konsystencji. Dodaj kawę. Dodaj mąkę i mieszaj delikatnie, na koniec dodając  rozpuszczoną czekoladę. Wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji i dodaj płatki czekoladowe.

Krok 4:

Wlej masę do formy do pieczenia i wstaw do nagrzanego wcześniej piekarnika na 15 minut. Ciasto powinno nieco urosnąć.

Krok 5:

Pozostaw do całkowitego wystudzenia, a następnie posyp kakao. Przekrój na 9 porcji i podawaj. Smacznego.

W przyszłym

7 rzeczy, których nie wiedzieliście o espresso

Jest zapewne częścią Waszego codziennego życia, ale ile tak naprawdę wiecie o espresso? Oto kilka mniej znanych faktów, na temat tego napoju o małym rozmiarze, ale wielkiej mocy.

Czym jest espresso?

Espresso to ciemny, skondensowany napój przygotowywany pod ogromnym ciśnieniem wody przez specjalnie skonstruowane i bardzo precyzyjne maszyny.

CZEKOLADOWO-KAWOWA ROLADA BEZOWA

Nasza czekoladowo-kawowa rolada bezowa to nasz świąteczny faworyt,
w którym głęboki smak czekolady łączy się
z aksamitną kawową nutą.