Festiwal Kawy | Fundacja Nero

W tym tygodniu przekażemy 10% ze sprzedaży każdej kawy Cortado na wsparcie projektu edukacyjnego prowadzonego przez Fundację Nero w Nikaragui.

Festiwal Kawy | Fundacja Nero

W tym tygodniu przekażemy 10% ze sprzedaży każdej kawy Cortado na wsparcie projektu edukacyjnego prowadzonego przez Fundację Nero w Nikaragui.

Jako część Festiwalu Kawy – czyli ogólnoświatowej branżowej kampanii, która za cel postawiła sobie edukację i działania na rzecz społeczności z regionów, z których pozyskuje się kawę – przeznaczymy 10% ze sprzedaży każdego Coratdo na rzecz Fundacji Nero.

Środki zebrane między 16 a 22 kwietnia zostaną przekazane na projekty edukacyjne w Nikaragui.

Projekty Edukacyjne

Lokalne ministerstwo Nikaragui zapewnia nauczyciela dla każdej nowo wybudowanej klasy.

W 2017 roku rozpoczęliśmy dwuletnią podróż, której celem jest rozwinięcie szkoły podstawowej Lazaro Talavera w regionie La Esmeralda, z którego zakupujemy kawę od 71 rolników.

Wtedy w szkole było tylko 2 nauczycieli uczących 132 uczniów na sześciu poziomach nauczania.

Udało nam się zebrać wystarczająco dużo pieniędzy, aby zbudować dodatkową klasę dla szkoły Lazaro Talavera. I dokładnie to zrobiliśmy.

Powiększyliśmy szkołę o dodatkową klasę, a co ważniejsze, w ten sposób zdobyliśmy dodatkowego nauczyciela.

Co Dalej

Kiedy skończymy rozwijać szkołę podstawową Lazaro Talavera, zabierzemy się za budowę tak potrzebnego liceum.

Obecnie każde dziecko w La Esmeralda, które chce iść do szkoły średniej, ma do niej dwie i pół godziny marszu w jedną stronę – co oznacza, że bardzo wiele dzieci kończy swoją edukację na szkole podstawowej. Nie jest to ich wybór, raczej konieczność. Chcemy to zmienić.

Fundacja Nero

Fundacja Nero została założona w 2011 roku z bardzo prostym celem – chcemy wywierać pozytywny wpływ na lokalne społeczności, z którymi mamy kontakt w ramach rodziny Caffe Nero Ventures.

 

W przyszłym

Jaka jest różnica między espresso a kawą przelewową?

Mówiąc o espresso oraz kawie przelewowej powinniśmy wiedzieć, że obie te kawy przygotowywane są w różny sposób. Kombinacja odpowiedniej grubości mielenia ziaren, różnej ilości wody użytej do uzyskania naparu oraz długości czasu, w którym woda ma kontakt ze zmielonymi ziarnami powoduje, że pijąc obie te kawy doznajemy odmiennych doświadczeń smakowych.

Kawiarnie Green Caffè Nero | Ostateczne pociągniecie pędzlem na Telimenie i Strudlu

Murale inspirują nas od dawna. Lubimy te „old schoolowe” z czasów PRL-u, jak i te trochę nowsze, na które można przypadkiem natrafić w czasie spaceru po mieście. Nie mogło ich zabraknąć także w naszych kawiarniach.

Poznajcie naszego Szefa Kuchni, Wojtka

Nasz szef kuchni Wojtek opowiedział nam o pracy u nas, przygotowywaniu nowych dań do naszego menu oraz znaczeniu wysokiej jakości składników. Miłość do gotowania w pewnym momencie może przerodzić się w pracę.