CZEKOLADOWO-KAWOWA ROLADA BEZOWA

Nasza czekoladowo-kawowa rolada bezowa to nasz świąteczny faworyt,
w którym głęboki smak czekolady łączy się
z aksamitną kawową nutą.

CZEKOLADOWO-KAWOWA ROLADA BEZOWA

Nasza czekoladowo-kawowa rolada bezowa to nasz świąteczny faworyt,
w którym głęboki smak czekolady łączy się
z aksamitną kawową nutą.

Czas przygotowania: ok.1 godziny

Czas pieczenia: ok. 30 minut

Czas chłodzenia: 3 godziny

Liczba porcji: 8-10

Składniki:

  • Olej słonecznikowy
  • 6 białek
  • 330g cukru brązowego
  • 2 łyżki stołowe mąki
  • 60g migdałów
  • 1 łyżka stołowa wystudzonego espresso zrobionego z naszej kawy Classico Original Blend mielonej do espresso lub kawy bezkofeinowej Classico Original Blend
  • Garść płatków migdałowych
  • Gorzka czekolada, rozpuszczona, do pokropienia
Masa czekoladowa:
  • 200g gorzkiej czekolady (70% kakao), podzielonej na kostki
  • 50g masła z solą
  • 120ml śmietanki kremówki
  • ½ łyżeczki soli
KREM:
  • 200ml śmietany kremówki
  • 40g cukru pudru
  • 1 łyżeczka zmielonej kawy, rozpuszczona w 1 łyżeczce wrzącej wody

Będziesz potrzebować:

  • Forma do pieczenia
  • Duża miska do mieszania
  • Mikser
  • Łyżka stołowa
  • Łyżeczka do herbaty
  • Papier do pieczenia
  • Metalowa kratka do wystudzenia
  • Miska żaroodporna
  • Garnek

Krok 1:

Nagrzej piekarnik do 200°C. Wyłóż formę do pieczenia (23cm x 33cm) papierem do pieczenia i delikatnie nasmaruj papier olejem.

Krok 2:

W dużej misce zmiksuj 6 białek na sztywną pianę. Zmniejsz obroty miksera i dodaj powoli cukier, a następnie mąkę, migdały i kawę i mieszaj do uzyskania spójnej masy na bezę.

Krok 3:

Rozłóż masę bezową równo na blasze, posyp płatkami migdałów, a potem piecz przez 8 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 160°C i zostaw w piekarniku jeszcze 20-25 minut. Wyjmij bezę razem z papierem do pieczenia z formy i zostaw na 10 minut do ostygnięcia na kratce. Po tym czasie przełóż na świeży kawałek papieru do pieczenia i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

Krok 4:

W międzyczasie zrób masę czekoladową – rozpuść czekoladę w misce żaroodpornej nad garnkiem z gotującą się wodą (uważaj żeby miska nie dotknęła wody). Do roztopionej czekolady dodaj masło i powoli wymieszaj, po czym zostaw do ostygnięcia na 15 minut. Śmietanę kremówkę dodawaj partiami, a pomiędzy nimi mieszaj masę przy pomocy trzepaczki, na koniec dodaj sól. Rozsmaruj równo masę na bezie, potem wstaw całość do schłodzenia na 15 minut.

Krok 5:

Krem przygotowujemy mieszając w misce śmietanę, cukier puder i kawę. Użyj miksera i mieszaj aż masa zgęstnieje.

Krok 6:

Rozsmaruj krem na masie czekoladowej. Całość zroluj pomagając sobie papierem do pieczenia, na którym jest beza, zaczynając od krótszego jej boku. Zwiń papier razem z deserem dość ciasno i wstaw do chłodzenia na minimum 3 godzin. Przed podaniem, połóż deser na talerzu, pokrop rozpuszczoną czekoladą i pokrój.

 

W przyszłym

7 rzeczy, których nie wiedzieliście o espresso

Jest zapewne częścią Waszego codziennego życia, ale ile tak naprawdę wiecie o espresso? Oto kilka mniej znanych faktów, na temat tego napoju o małym rozmiarze, ale wielkiej mocy.

Czym jest espresso?

Espresso to ciemny, skondensowany napój przygotowywany pod ogromnym ciśnieniem wody przez specjalnie skonstruowane i bardzo precyzyjne maszyny.

KAWOWE BROWNIE Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Przedstawiamy nasz przepis na kawowe brownie z białą czekoladą.